Μια αναμνηστική πλακέτα δεν αρκεί

Κορυδαλλός – 5 Μαΐου 2020

Σαν σήμερα, στις 5 Μαΐου 2010, μια ομάδα κουκουλοφόρων, με αφορμή την ημέρα γενικής απεργίας και πορείας προς την Βουλή που είχε κυρήξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ ως αντίδραση για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Παπανδρέου λίγες ημέρες πριν, επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin της οδού Σταδίου.  Την στιγμή της επίθεσης 25-30 εργαζόμενοι της τράπεζας εργάζονταν φοβούμενοι μην απολυθούν ή γιατί αυτή την εντολή είχαν πάρει από την διοίκησή της.

Οι φλόγες γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλους τους χώρους του υποκαταστήματος. Οι περισσότεροι υπάλληλοι κατάφεραν να σωθούν, αφού πρώτα αναρριχήθηκαν από έναν μικρό φωταγωγό και έφτασαν στην ταράτσα του κτιρίου. Τρεις, όμως δεν τα κατάφεραν: η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες του 3ου ορόφου και πέθαναν από ασφυξία. Το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας, σε μια εκδήλωση παροξυσμού πετούσε πέτρες στους υπαλλήλους που για να σωθούν είχαν βγει στο μπαλκόνι του 1ου ορόφου και τους φώναζαν επιθετικά συνθήματα, ενώ παρεμπόδιζαν την πυροσβεστική να πλησιάσει.   

Σήμερα, 10 χρόνια μετά, οι ένοχοι της εγκληματικής αυτής ενέργειας δεν έχουν ακόμα βρεθεί. Τρεις αθώοι άνθρωποι θυσιάστηκαν άδικα στον βωμό του μίσους. Τρεις εργαζόμενοι σαν όλους εμάς σε μια ριπή οφθαλμού χάθηκαν για πάντα. Όμως, δεν χάθηκε η μνήμη τους και το άδικο ακόμα στοιχείωνει την πρόσφατη ιστορία μας.

Με αφορμή την επέτειο των θλιβερών αυτών γεγονότων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκοπεύει να τιμήσει τους νεκρούς της Marfin με μία τιμητική πλακέτα που θα τοποθετηθεί έξω από το κτίριο. Ο Νικόλαος Σούτας (τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων) της Ελληνικής Λύσης (Κυριάκος Βελόπουλος) ζητά από την πολιτεία να κάνει το καθήκον της: να ανοίξει ξανά την υπόθεση της Marfin και να οδηγήσει τους πραγματικούς ενόχους στον εδώλιο του κατηγορουμένου.

«Δεν έχουμε ξεχάσει! Δεν χρειαζόμαστε πλακέτες για να θυμόμαστε ότι οι ένοχοι, 10 χρόνια μετά,  δεν έχουν ακόμα βρεθεί και εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Απόδοση δικαιοσύνης τώρα! Ο αληθινός φόρος τιμής στην μνήμη των νεκρών αποτίεται με την δικαίωσή τους και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Αυτό πρέπει να είναι το μοναδικό μας μέλημα. Οι αναμνηστικές πλακέτες στους τοίχους  είναι για το θεαθήναι.», δήλωσε ο κ. Σούτας με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Αρέσει σε %d bloggers: